Ga naar hoofdinhoud
026 840 7516 info@tampotech.nl Schildhof 6, 6852 TD Huissen

Tampondruk is een indirecte vorm van drukken. In een vlakke metalen plaat (cliché) worden verdiepingen gemaakt. Deze verdiepingen worden gevuld met inkt, waarna deze inkt wordt opgenomen door een gladde en elastische stempel van siliconenrubber (siliconen stoten de inkt af), de tampon, en wordt de inkt door de tampon overgebracht op het te bedrukken object.

Doordat siliconen elastisch zijn, kunnen ze zich makkelijk aanpassen aan ieder te bedrukken object. Hierdoor wordt het mogelijk ook een oneffen oppervlak te bedrukken.

De dikte van de inkt is slechts een paar micrometer. Over het algemeen is tampondruk de beste drukmethode voor objecten met oneffenheden (rond/hol/bol enzovoort), maar ook vlakkere ondergronden kunnen worden voorzien van een perfecte opdruk. Voorbeelden waarbij tampondruk gebruikt kan worden zijn te zien in ‘Promotie’ en ‘Industrie’.

Tampondrukken is arbeidsintensief

Tampondrukken is een erg arbeidsintensief werkje. Vaak moet het product uitgepakt worden voordat het gedrukt kan worden, de pers moet ingesteld worden, een mal gemaakt en daarna stuk voor stuk onder de tampon gelegd en bedrukt worden. Een bedrukking op een plastic ondergrond droogt meestal snel. Een tampondruk op een metalen ondergrond moet na het bedrukken vaak een aantal dagen drogen voor de goede hechting.

Direct door naar:

Tampon drukwerk

Twee-kleuren tampon drukmachine

Back To Top